Vesti bune pentru persoanele cu dizabilitati care doresc sa se incadreze in munca. Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, din coordonarea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, au depus Fisa de Proiect pentru aprobarea acordarii de subventii din fonduri europene pentru achizitionarea, de catre persoanele cu dizabilitati, de tehnologii si dispozitive asistive.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a subliniat faptul ca, acum doua saptamani, a fost semnat Ordinul comun al ministrilor Sanatatii si Muncii pentru aprobarea procedurii de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Mai multe oportunitati pentru persoanele cu dizabilitat.iDe asemenea, ministrul muncii a mentionat ca va continua implementarea masurilor din Programul de Guvernare, iar aceasta masura este prevazuta la Capitolul Politici publice in domeniul Muncii si Justitiei Sociale in cadrul masurii ”O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati”. Subventiile vor fi acordate din fonduri europene, in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU), Axa prioritara 3 – Locuri de munca pentru toti, activitatile cuprinzand si acordarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, persoanelor cu dizabilitati beneficiare de servicii de informare si consiliere profesionala, mediere si formare profesionala.

Subventia se va acorda sub forma unui voucher tiparit de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Dizabilitati, care va fi distribuit de directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, in baza certificatului de incadrare in grad de handicap si a recomandarii medicului specialist.

Valoarea maxima a voucher-ului este de 5.000 de euro, iar subventia acordata pentru dispozitivele asistive a caror valoare nu depaseste acest prag poate fi si de 100%.

“Vorbim de tehnologie moderna, spre exemplu programe software si scannere cu ajutorul carora computerele pot scana si citi nevazatorilor, fotolii rulante electrice personalizate pentru persoane cu handicap locomotor, proteze inteligente pentru cei cu amputatii sau aparate auditive performante pentru persoanele care au deficiente de auz”, precizeaza ministrul Marius Budai.

Beneficiarii vor fi luati in evidenta ANOFM si vor primi tot sprijinul serviciului de ocupare in vederea gasirii unui loc de munca.

In paralel, angajatorii persoanelor din acest proiect vor primi o subventie pentru angajare cu o valoare de 2.250 lei pe luna pentru o perioada de 18 luni, pentru fiecare persoana angajata. Sprijinim astfel atat persoana prin acordarea de tehnologie, dar si angajatorul prin sustinerea salariului  persoanei cu dizabilitati.

In functie de cerere si rezultatele initiale ale proiectului, a carui valoare este de 35 de milioane de euro, Ministerul Fondurilor Europene poate suplimenta aceasta suma pentru a deservi o categorie cat mai larga de beneficiari