Dorim să vă informăm că președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), domnul Adrian Vlad Chiotan, a semnat împreună cu ministrul interimar al Ministerului Fondurilor Europene, domnul Eugen Teodorovici și în prezența premierului României, doamna Viorica Dăncilă, contractul de finanțare pentru proiectul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, în cadrul proiectelor cofinanțate din Programul Operațional Capital Uman (POCU) – Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, în valoare de aprox. 23.5 milioane euro.

Conform comunicatelor de presă ale instituțiilor menționate, proiectul, care va avea o durată de 3 ani, prevede activități pentru creșterea  angajabilității persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, continuând astfel demersul susținut în vederea asigurării incluziunii sociale și îmbunătățirii calității vieții acestora.

O componentă importantă a proiectului implică acordarea tehnologiilor asistive persoanelor cu dizabilități înregistrate la AJOFM în căutarea unui loc de muncă.

Peste 7.000 de persoane, cu vârsta între 18 şi 65 ani vor primi vouchere în cuantum de până la 5.000 euro, pe care le pot folosi pentru a-și procura echipamente care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente  manipulatoare robotizate etc..

Implementarea proiectului presupune următorii pași concreți:

Pasul 1:   Metodologia de acordare a voucher-elor va fi elaborată de către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, se va aproba în termen de 60 de zile și va fi publicată pe site-ul www.anpd.gov.ro. Totodată, va fi afișată și lista actualizată de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces de care pot beneficia persoanele cu dizabilități.

Pasul 2:  Persoanele cu dizabilități care își manifestă disponibilitatea pentru angajare se vor prezenta, într-un interval de timp ce va fi comunicat ulterior de ANPD, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în raza cărora au domiciliul.

Pasul 3 – În obținerea voucher-ului este nevoie de recomandarea medicului specialist privind produsul pe care solicitantul îl va alege.

Pasul 4 – Cererea de acordare a voucher-ului se va depune la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în raza cărora au domiciliul.

Având în vedere cele mai sus menționate, vă rugăm să informați membrii filialei dumneavoastră despre noile precizări comunicate de către autorități.

 Pentru a evita depunerea unor documente eroante sau incomplete, vom reveni cu detalii concrete de îndată ce va fi publicată Metodologia de acordare a voucher-elor.

     Cu stimă,

   Președinte
Tudorel Tupiluși