Calendarul activităţilor culturale naţionale ale ANR pentru anul 2019

 1. Concursurile „Prietenii cărţii braille” şi „Performanţa braille”

Se vor desfăşura la aceleaşi date, după cum urmează:

– faza pe filială: 20 aprilie;

– faza zonală (două zone – în organizarea filialelor Mureș (zona de vest) şi Vrancea (zona de est): 4 mai;

– finala (Cluj): 18 mai.

Bibliografia concursului „Prietenii cărţii braille” este lucrarea autobiografică „Hronicul şi cântecul vârstelor” de Lucian Blaga. Întrebările nu vor fi tip grilă, ci deschise.

 1. Concursul „Braille junior” (de lectură rapidă şi corectă în braille, rezervat copiilor din şcolile pentru deficienţi de vedere):

Va fi cuprins ca probă în cadrul Concursului naţional al elevilor din şcolile pentru deficienţi de vedere, organizat de către Ministerul Educaţiei la liceul Liceul Special ”Sfânta Maria” Arad, în cursul lunii aprilie.

Întrecerea se va desfăşura pe două secţiuni: gimnaziu şi liceu. Pot participa maximum doi elevi de la fiecare şcoală, câte unul pentru fiecare secţiune.

 1. Concursul de eseuri „Onkyo Braille”:

Organizată de Uniunea Europeană a Nevăzătorilor, această inedită acţiune culturală anuală premiază cele mai relevante eseuri referitoare la valoarea, utilitatea sau semnificaţia alfabetului braille. Lucrările trebuie trimise în braille, pe adresa Consiliului Director al ANR, până la data de 1 mai 2019. Pentru a fi luat în considerare, un eseu trebuie să aibă între 900 şi 1100 de cuvinte. Textele selectate (nu mai mult de 5) vor fi traduse în limba engleză şi transmise organizatorilor concursului de către serviciul Cultural al ANR.

 1. Concursul de creaţie literară „Paşii profetului”:

Este organizat de filiala Bihor-Sălaj a ANR. Festivitatea de premiere va avea loc la Băile Felix, în a doua decadă a lunii mai. Termenul limită de trimitere a lucrărilor – poezie, proză şi epigrame – este 10 aprilie. Lucrările pot fi transmise atât prin poştă, pe adresa filialei, cât şi prin e-mail, la adresa (bhanvr@gmail.com).

 1. Concursul de interpretare muzicală „Ion Blăjan” (secţiunile folclor şi romanţe):

Se va desfăşura pe două faze: faza pe filială şi faza finală. Rezultatele fazei pe filială trebuie comunicate până la data de 20 mai.

Finala va avea loc în a doua jumătate a lunii iunie, în organizarea filialei Bistriţa.

 1. Concursul de interpretare muzicală „Vasile Snacoveanu” (secţiunile muzică uşoară, folk şi interpretare instrumentală):

Se va desfăşura pe două faze: faza pe filială şi faza finală. Rezultatele fazei pe filială trebuie comunicate până la data de 1 octombrie. Finala va avea loc în prima jumătate a lunii noiembrie, în organizarea filialei Timiș Caraș-Severin.

 1. Festivalul „Tinere talente”

Va avea loc odată cu Festivalul de muzică uşoară şi folk „Vasile Snacoveanu”, în prima jumătate a lunii noiembrie, în organizarea filialei Timiș Caraș-Severin.

 

 1. Festivalul de artă dramatică

          Înscrierea participanţilor se va face pâna la data de 1 august. Festivalul va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie, în organizarea filialei Bacău.

 1. Concursul „Pe meridianele lumii”:

Se va desfăşura, după cum urmează:

– faza pe filială: 21 septembrie;

– faza zonală (două zone – în organizarea filialelor Galați şi Maramureș): 5 octombrie;

– finala (Arad): 19 octombrie.

Întrebările vor fi de cultură generală, tip grilă simplă (cu 3 variante de răspuns, dintre care una singură corectă).

 1. Concursul „Imaginea ta contează”:

Se va desfăşura, după cum urmează:

– faza pe filială: 28 septembrie;

– faza zonală (două zone – în organizarea filialelor Tulcea şi Harghita): 12 octombrie;

– finala (Brașov): 26 octombrie.

Subiectul probei teoretice şi conţinutul probei practice urmează a fi stabilite de către Comisia Naţională de Femei a ANR şi comunicate în timp util.

 1. Concursul de creaţie literară „Carmen Sylva”:

Lucrările la poezie, proză, jurnalism (reportaj de presă sau interviu) şi secţiunea experimentală “Portret al femeii nevăzătoare” trebuie trimise, pe adresa Consiliului Director al ANR, până la data de 15 noiembrie 2019.

În măsura posibilităţilor şi a solicitărilor, pot fi organizate şi alte evenimente culturale.

Nota bene:

 1. Acţiunile menţionate se vor organiza în funcţie de resursele financiare ale organizaţiei.
 2. La activităţile culturale organizate de ANR, cu excepţia celor rezervate elevilor, nu au dreptul să participe decât membrii organizaţiei, adică persoane care şi-au achitat cotizaţia pe anul în curs.
 3. Următoarele acţiuni au fost cuprinse în proiectul de activităţi depus spre finanţare la Ministerul Muncii:

– Finala Concursurilor „Prietenii cărţii braille” şi „Performanţa braille”;

– Finala concursului de interpretare muzicală „Ion Blăjan”;

– Finala concursului de interpretare muzicală „Vasile Snacoveanu și Festivalul “Tinere talente”;

– Festivalul de artă dramatică;

– Finala concursului „Pe meridianele lumii”

– Finala concursului „Imaginea ta contează”;

RAPORT ASUPRA ACTIVITĂȚII CULTURALE PE ANUL 2017

Activitățile cultural-sportive desfășurate în anul 2017 de către filiala Cluj a ANR, au avut un impact pozitiv,bucurându-se de receptivitatea  membrilor noștrii. Activitățile s-au desfășurat conform calendarului cultural și sportiv stabilit de către Consiliul Director Național al A.N.R. precum și hotărârile Consiliului Director al filialei.

Pentru o cât mai bună informare a membrilor asociației, filiala Cluj, a avut abonamente la urmatoarele publicații: revista ,,Litera Noastră’’ in braille’ în numar de 21 revista ,,Litera Noastră» în scriere vizuală în număr de 8 și revista ,,Impact’ în număr de 5.

 

Fonoteca conținea la sfârșitul anului 2017, CD-uri în format mp3, care au ajuns la numărul de ordine 1020. La  sediul filialei s-au realizat multiplicări ale revistei ,,Impact’’ în format mp3 ,revistă ajunsă la numarul 152. De asemenea s-au împrumutat cărți în braille și s-au făcut multiplicări de CD-uri pentru  membrii interesați.

Activitatea culturală și informațională a continuat să se realizeze prin colaborarea câtorva membri ai filialei, la revista ‘’Litera Noastra’’, în acest sens evidențiându-se prin activitatea lor urmatoarele persoane : Ana Hompot, Ion Podosu, Traian Oros,Maria Mariș și Silviu Valeriu Vanda.

Concursurile semestriale de cultură generală au fost în număr de patru și s-au desfășurat ,două ediții la Turda și două la Cluj astfel :

-La Turda, în data de, 28.04.2017 la care au participat 9 concurenti.câștigător fiind domnul  Sandor Nagy.

– cel de al doilea concurs de la Turda, a avut loc la data de 24.11.2017, unde au participat 6 concurenți, câștigator fiind domnul Costan Rus.

Concursurile semestriale de cultură generală de la Cluj  s-au desfășurat astfel :

– în data de 27.04.2017,  s-a desfășurat primul concurs, la care au participat 7 concurenți,câștigător  desprinzându-se domnul  Gheorghe Potra.

– în data de 23.11.2017 a fost organizat cel de al doilea concurs. La acesta au participat 5 concurenti, locul 1 pe podiumul  fiind ocupat tot  de domnul  Gheorghe Potra.

Premiile pentru aceste manifestări culturale acordate din fondul de donații. au fost în valoare  de 470 de lei pentru fiecare.

În data de 07.03.2017 cu ocazia Concursului de lectură rapidă și corectă Braille Junior,secțiunile gimnaziu și liceu, organizat de Liceul special pentru deficienți de vedere Cluj ,filiala noastră ,din fondul de donații a premiat cu suma de 330 lei câștigătorii.

Ziua internaționala a femeii’ a prilejuit organizarea unei mese festive la data de 11 martie,inițiativa, bucurându-se de un real succes,la eveniment participând 41 de membrii, împreună cu angajații filialei. În cadrul acestei manifestări, filiala i-a înmânat doamnei  Marilena Hideg premiul ‚Doamna anului’.

Faza pe filială a concursului „Prietenii cărții braille” a avut loc în data de 18.03 2017. Bibliografia   pentru acest concurs a constituit-o ,a doua parte,  ,a lucrării ,,Viața lui George Coșbuc de Gavril Scridon . În aceiași zi a avut loc și faza pe filială a concursului ,,Performanță braille, câștigător fiind domnul Ion Podosu. Câștigătorul concursului ,,Prietenii cărții braille ,domnul Gheorghe Potra, ne-a reprezentat la faza zonală , manifestare care a avut loc în data de 01.04.2017 la Băile Tușnad în organizarea filialei interjudețene Harghita-Covasna, concurs  obținând locul întâi. .La finala concursului , desfășurată în orașul Sibiu pe data de 08.04. 2017, reprezentantul filialei Cluj  domnul Gheorghe Potra   a obținut un bine meritat loc trei.

Ediția a 26-a  a Maratonului cultural pentru nevăzători ,,Zilele Homer organizate de filiala interjudețeană Bihor-Sălaj,au debutat la data de 23.05.2017,cu lansarea ediției a doua a antologiei scriitorilor nevăzători,,Constelația Homer , la Facultatea de Litere a Universității din Oradea .

În a doua   jumătate a lunii mai ,mai exact pe data de 25 a lunii,filiala noastră în colaborare cu Biblioteca Județeană Cluj, Octavian Goga au organizat lansarea volumului ,,Constelația Homer ,ediția a doua alcătuită de scriitorul Radu Sergiu Ruba .Acțiunea s-a bucurat de prezența importanțiilor  scriitori clujeni,Mircea Petean și Ion Cristofor,fiind moderată de scriitorul Ion Podosu. De remarcat a fost și  numărul foarte mare de participanți prezenți la manifestare.

În urma preselecției din data de 27.05.2017 de la Cluj ,a Festivalului-Concurs de muzică populară și romanțe ‘Ion Blajan ‘,la faza finală, din data de 21 iunie, de la Brașov, a participat Andreea Rozsnyai , la secțiunea romanțe și Mariana Potra la secțiunea  doine și muzică populară .

În perioada 07-09 iunie, filialei Cluj i-a revenit onoarea de-a organiza   concursul cultural  interfiliale ,eveniment la care au participat echipele filialelor,Arad,Bihor-Sălaj ,Cluj,Satu-Mare și Timiș-Caraș-Severin. Echipa de cultură generală a filialei Cluj formată din Potra Gheorghe,Potra Mariana și Iordan Ion a ocupat locul 1,iar echipa de șah s-a clasat pe locul 2. Manifestarea ce s-a desfășurat la Pensiunea Sub Piatră din localitatea Sălciua a primit doar feedback-uri pozitive din partea participanțiilor prezenți la acțiune.

În 23 septembrie s-au organizat fazele pe filială a concursurilor naționale ‘Pe meridianele lumii ‘și „Imaginea ta contează”. La concursul ‘Pe meridianele lumii ‘ au participat 10 concurenți,câștigător fiind domnul Samoilă Szekely.  La celălalt concurs ‘Imaginea ta contează’s-au întrecut patru concurente locul 1 revenind-ui doamnei Mariana Potra.  .Faza zonală a concursurilor mai sus amintite desfășurate la Brașov în data de șapte octombrie a adus concurenților noștrii locul 1 la Concursul Imaginea ta contează și locul trei la concursul  Pe meridianele lumii.Faza finală a concursului Pe meridianele lumii desfășurat în data de 21 octombrie în localitatea Suceava a adus reprezentantuli filiale noastre ,domnul Samoilă Szekely un onorabil loc 2,după două runde de baraj.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Bastonului Alb, în data de 13 octombrie la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, s-a desfășurat un concurs de orientare spațială. Câștigătorii concursului au fost răsplătiți cu premii în bani.  Premierea în sumă de 200 lei a fost asigurată de către filiala noastră.

Membri filialei județene Cluj au celebrat Ziua Internațională a Bastonului Alb la Restaurantul Cina,unde manifestația la care au participat 47 de persoane a debutat cu un scurt istoric al evenimentului prezentat de președintele filalei ,profesor Ion Podosu.

Proiectul activitatilor culturale pentru anul 2018

Activitățiile clutural-sportive pentru anul 2018 se vor desfășura conform calendarului cultural sportiv aprobat de către consiliul director național  al ANR și conform propunerilor și deciziilor  consiliului director și adunãrii generale a filialei.

Activități culturale

 1. se vor face abonamente la publicațiile periodice ale ANR (litera noastră braille/ vizual și revista în format audio impact) – luna ianuarie ;
 2. se vor organiza în continuare concursurile semestriale de cultură general la Cluj-Napoca și la Turda în martie și noiembrie ;
 3. membrii sucursalei Turda vor participa la manifestările culturale organizate cu ocazia « primăverii culturale turdene » în luna martie ;
 4. se va organiza o masa festivă cu ocazia zilei internaționale a femeii în luna martie ,prilej cu care se va acorda titlul «doamna anului »
 5. în luna aprilie pe data de 21 se va organiza fazele pe filiala ale  concursurilor ‚,Prietenii cărții braille’’ și ,,performanță braille .
 6. filiala Cluj va organiza fazele zonale ale concursurilor respective pe data de cinci mai.Finalele concursurilor mai sus amintite vor avea loc în data de 19 mai în organizarea filialei Alba sau Arad.
 7. filiala va sprijinii organizarea concursului „braille junior” (de lecturã rapidă și corectã în braille, rezervat copiilor din școlile pentru deficienți de vedere) faza pe școalã care se va desfãșura la începutul lunii martie și a concursului de cultură generală.
 8. se va participa la concursul de creație literară « Pașii profetului »,în luna mai.Termenul limita de trimitere a lucrarilor-poezie,proză și epigrame este de 10 aprilie.

9. se va facilita participarea membrilor interesați la concursul de eseuri „Onkyo braille” lucrările trebuie trimise în braille pe adresa Consiliului Director al ANR, până la data de 1 mai 2018;

10. se va organiza preselecția interpreților pentru concursul festival de interpretare muzicală „Ion Blãjan” secțiunea folclor, romanțe și interpretare instrumentalã și Vasile Snacoveanu secțiunile muzică ușoară folk și interpretare instrumentală pânã la data de 20 mai.

11. se va participa la finala concursului de interpretare muzicalã „Ion Blăjan” secțiunea folclor, romanțe și interpretare instrumentală ,care va avea loc în a doua jumătate a lunii iunie,în organizarea filialei Bistrița.

12. finala concursului de interpretare muzicalã Vasile Snacoveanu se va desfãșura în ultima decadă a lunii octombrie ,în organizarea filialei   Arad.

13. se vor organiza concursurile,,Pe meridianele lumii”și ,,Imaginea ta contează” dupã cum urmează: faza pe filială în data de,22  septembrie,faza zonală în data de șase octombrie în organizarea filialei Hunedoara și faza finală în organizarea  filialei Argeș în data de 20 octombrie.

14. se va sărbătorii « ziua bastonului alb » prin activități cultural-sportive în luna octombrie ;

15. se va facilita participarea membrilor interesați la concursul de creație literară „Carmen Silva”. lucrările la poezie, proză și jurnalism (reportaj de presã sau interviu) și secțiunea experimentală ,,Portret al femei nevăzătoare” Lucrările trebuie trimise, pe adresa Consiliului Director al ANR, pânĂ la data de întâi noiembrie 2018.

16. se va participa la întâlnirea interfiliale conform întelegerilor ulterioare ;

17. se va participa la « Ziua internaționalã a persoanelor cu dizabilități » la începutul lunii decembrie ;